Co jeść, żeby schudnąć? 15 produktów, dzięki którym zrzucisz zbędne kilogramy!

Co jeść, żeby schudnąć? Na pytanie to szuka odpowiedzi wiele osób, które chciałyby zrzucić zbędne kilogramy szybko, smacznie, bez głodzenia się i bez rezygnowania ze wszystkich swoich ulubionych przekąsek. Ale żeby schudnąć, nie trzeba jeść wyłącznie sałatę i pomidory. Nie trzeba uciekać się do tak drastycznych metod jak głodówki czy dieta kapuściana.

Wystarczy po prostu sięgać po odpowiednie produkty i właściwie je łączyć, by z tygodnia na tydzień obserwować, jak nasza waga spada w dół. Zapraszamy do artykułu, w którym podpowiadamy, co jeść, żeby schudnąć efektywnie, bez głodzenia się, a do tego smacznie i niezwykle zdrowo!

Glukomannan

konjac żeby schudnąćGlukomannan to błonnik o niesamowitych zdolnościach pozwalających chłonąć duże ilości wody. Powstaje on z korzenia rośliny konjac i wykorzystywany jest do produkcji suplementów diety, mąki, makaronów, a nawet gąbek do mycia! Spożycie glukomannanu powoduje, że zaczyna on chłonąć wodę, pęcznieje, zwiększa swą objętość i wypełnia żołądek powodując uczucie sytości. Jednocześnie opóźnia opróżnianie żołądka, dzięki czemu dłużej jesteśmy najedzeni i rzadziej mamy ochotę na podjadanie. Glukomannan sam w sobie nie spowoduje, że zbędne kilogramy znikną jak za dotknięciem magicznej różdżki. Niewątpliwie jednak może przyczynić się do zmniejszenia ilości kalorii dostarczanych do organizmu wraz z pożywieniem. A jak wiadomo, im mniej kalorii pochłaniamy, tym łatwiej jest nam schudnąć. Warto zatem sięgnąć po błonnik z konjacu np. w postaci suplementów diety.

Zielone warzywa

zielone warzywaModa na zielone warzywa oraz zielone koktajle przybyła do nas ze Stanów Zjednoczonych. To właśnie tam szpinak, jarmuż, natka pietruszki czy inne zielone liście chętnie miksowane są w towarzystwie owoców. Zielone smoothies są idealnym sposobem na zrzucenie zbędnych kilogramów. Dostarczają mnóstwa składników odżywczych oraz błonnika, który przyspiesza proces trawienia oraz zapewnia sytość na dłużej.

Zaletą zielonych koktajli jest fakt, że pijąc je jesteśmy w stanie spożyć więcej warzyw niż gdybyśmy mieli przegryzać kawałek po kawałku np. selera naciowego. Dlatego zielone warzywa z pewnością są odpowiedzią na pytanie: co jeść, aby szybko schudnąć. Sięgajmy po nie zatem tak często, jak tylko mamy okazję.

Co jeść, żeby schudnąć? Jajka!

jajkaSpecjaliści od żywienia raz przekonują nas, że jajka są zdrowe i należy jeść je codziennie. Z kolei innym razem twierdzą, że powinniśmy ograniczyć ich spożycie, ponieważ… mogą zaszkodzić. Nadmiar sprzecznych informacji wprowadza dezorientację. W rzeczywistości jednak badania pokazują, że spożycie jajek nie powoduje podwyższenia poziomu „złego cholesterolu”, ani także nie przyczynia się do zwiększenia ryzyka ataków serca.

Jeżeli nie wiemy, co jeść, żeby schudnąć, wówczas koniecznie powinniśmy sięgnąć po jajka. Są one źródłem białka oraz zdrowych tłuszczów, które zapewniają nam dłuższe uczucie sytości. A ponadto jajka stanowią źródło niewielkiej ilości kalorii.

Kolejną zaletą jaj, jest fakt, iż zawierają wiele cennych składników odżywczych, które w głównej mierze obecne są w żółtkach. Jeżeli zmagamy się z nadmiernym apetytem, wówczas sięgnięcie po jajka będzie świetnym sposobem na jego złagodzenie oraz pozbycie się zbędnych kilogramów z zdrowy sposób.

Kurczak, indyk oraz chude mięso

pierś z kurczakaPowszechnie uważa się, że mięso z kurczaka nie jest zdrowe, ponieważ nierzadko w celu zwiększenia jego wagi, jest on nastrzykiwany wodą. Ponadto badania często wykrywają w mięsie obecność antybiotyków. Niemniej jednak kurczak, indyk czy chude mięso wołowe kupione od lokalnego dostawcy, może pomóc nam pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Otóż w mięsie znajdziemy spore ilości białka, które jest niezwykle pożądane w diecie odchudzającej. Podobnie jak jajka, białko obecne w mięsie pozwala szybciej odczuć sytość oraz zwiększyć wydatek kaloryczny, dzięki czemu na diecie wysokobiałkowej spalimy dziennie nawet do 100 kalorii więcej.

Ponadto białko jest także budulcem mięśni. Dostarczając je organizmowi możemy być pewni, że spalimy tkankę tłuszczową, a nie mięśnie.

Tuńczyk

tuńczykTuńczyk to ryba, którą najczęściej kupujemy w formie puszkowanej. Wiele osób zadziwia fakt, że zawiera niewiele kalorii, a to tego podobnie jak kurczak, indyk czy jajka, obfituje w spore ilości białka. Tuńczyk jest niezwykle popularny wśród osób darzących do niezwykle szczupłej i wymodelowanej sylwetki. Możemy robić z niego pasty kanapkowe, dodawać do sałatek, lub mieszać z makaronem razowym oraz warzywami. Decydując się na tuńczyka, wybierajmy tego, który zakonserwowany jest w wodzie, a nie w oleju.

Co jeść, żeby schudnąć – łosoś

łosośŁosoś to kolejna po tuńczyku tłusta ryba, której spożycie warto zwiększyć chcąc cieszyć się szczupłą sylwetką. Łosoś jest niskokaloryczny, zawiera wysokiej jakości białko, zdrowe tłuszcze oraz wiele innych i cennych dla organizmu składników odżywczych. Ryba ta stanowi również źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które według najnowszych badań, pozwalają zmniejszyć stany zapalne.

Warto sięgać również po inne ryby np. sardynki, śledzie, makrele, gdyż ich spożywanie również pozwoli zrzucić zbędne kilogramy. Pamiętajmy jednak, że ryb i owoców morza powinni unikać alergicy. Obróbka termiczna czy mrożenie nie są w stanie wyeliminować alergenu, dlatego jedząc nawet pieczoną rybę, możemy być narażeni na reakcją uczuleniową.

Rośliny strączkowe

warzywa strączkoweCo jeść, żeby schudnąć? Powinniśmy często sięgać po rośliny strączkowe np. fasolę, groch, soczewicę, ciecierzycę oraz soję. Badania pokazują, że strączki mają pozytywny wpływ na utratę zbędnych kilogramów. Wynika to z faktu, że zawierają spore ilości białka roślinnego oraz błonnika. Te dwa elementy mają dowiedziony wpływ na zwiększenie uczucia sytości.

Niestety problemem roślin strączkowych jest ich wzdymające działanie. Wiele osób po zjedzeniu fasoli doświadcza wzdęć oraz gazów. Kluczem do wyeliminowania tego typu dolegliwości jest odpowiednie przyprawianie strączków w trakcie gotowania. Przygotowując np. popularną fasolkę po bretońsku warto dodać do niej sporo majeranku oraz trochę kminku. Przyprawy te ograniczą powstawanie przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Serek wiejski

serek wiejskiOdchudzając się warto sięgać po nabiał, gdyż charakteryzuje się on sporą ilością białka. Najlepszym rozwiązaniem dla osób odchudzających się jest serek wiejski, ponieważ zawiera on niewiele kalorii. Opakowanie twarożku wiejskiego dostarczy nam ok. 194 kalorie, 22 g białka, 10 g tłuszczu oraz tylko 4 g węglowodanów. Serek wiejski sprawi, że po jego zjedzeniu będziemy odczuwać sytość, dlatego warto spożywać go w porze wieczornej podczas kolacji. Dzięki temu pójdziemy spać w pełni najedzeni, a rano nie będziemy odczuwać bólu brzucha wywołanego głodem.

Chcąc zrzucić zbędne kilogramy warto również sięgać po inne produkty mleczne np. chudy twaróg. Można z niego samodzielnie przygotowywać twarożki z różnymi dodatkami. Ponadto do innych wysokobiałkowych produktów mlecznych możemy zaliczyć także jogurt grecki oraz jogurt islandzki – skyr. Po nie również warto sięgać.

Pamiętajmy jednak, by nie przesadzać z ilością nabiału. Zawiera on białko mleka krowiego, które może być źle tolerowane przez organizm i objawiać się m.in. wysypką oraz swędzeniem skóry. Niemniej jednak rozsądne ilości twarożku pomogą nam pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Orzechy

orzechy włoskie - co jeść

O tym, że orzechy są zdrowe zapewne wie każdy z nas, ale musimy także docenić ich wpływ na przyspieszenie odchudzania. Warto po nie sięgać, kiedy mamy ochotę na przekąskę. Sprawdzą się zdecydowanie lepiej niż baton czy cukierek.

Orzechy są źródłem białka, błonnika, zdrowych tłuszczów oraz witamin i minerałów, czyli składników, które są niezwykle istotne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Musimy mieć na uwadze, że orzechami nie możemy objadać się bez umiaru. Są one dość kaloryczne, dlatego trzeba wiedzieć, kiedy powiedzieć „stop”. Garść orzechów dziennie w zupełności wystarczy. Jeżeli jednak mamy problem z kontrolowaniem apetytu i co rusz sięgamy po orzechy, lepiej całkowicie z nich zrezygnować.

Nasiona chia

Nasiona chia pozyskiwane są z rośliny zwanej szałwią hiszpańską. Uprawiana on była już tysiące lat temu i jest popularna do dziś. Te małe niepozorne nasionka zaliczane są do „super-żwyności”, która charakteryzuje się wieloma właściwościami zdrowotnymi.

Nasiona chia są źródłem błonnika i zawierają niewiele węglowodanów, dlatego warto po nie sięgać codziennie. Dzięki obecności wspomnianego błonnika, nasiona chłoną wodę, pokrywają się żelem oraz pęcznieją w żołądku, co prowadzi do szybszego wystąpienia uczucia sytości.

nasiona chia na odchudzanie

Nasiona chia warto włączyć do diety chociażby z uwagi na ich działanie hamujące apetyt.

Jedną z zalet nasion szałwii hiszpańskiej jest fakt, że posiadają one neutralny smak, dzięki czemu będą doskonałym urozmaiceniem wielu posiłków. Idealnie komponują się w towarzystwie owoców, owsianki, puddingów, deserów, wypieków czy smoothies. Nasiona chia można dodawać także do jogurtów.

Ziemniaki

ziemniaki - schudnąćZiemniaki to warzywa, które często pojawiają się na polskim stole w towarzystwie mięsa i pysznej surówki. Niestety nie doceniamy ich właściwości pozwalających łatwiej zgubić zbędne kilogramy.

Ziemniaki są źródłem cennych składników odżywczych. Na uwagę zasługuje przede wszystkim potas mający pozytywny wpływ na ciśnienie krwi.

Niestety ziemniaki goszczą w naszych domach często w formie pieczonej, lub co gorsze – smażonej na głębokim oleju np. frytki, łódeczki. Sięgając po ziemniaki starajmy się gotować je na wodzie lub na parze. Spożywanie ich pozwoli nam czuć sytość oraz zmniejszy apetyt na podjadanie w ciągu dnia.

Cytrusy

cytrusyCo jeszcze można jeść, żeby schudnąć? Doceńmy cytrusy! Istnieje kilkudniowa dieta cytrusowa, która pozwala schudnąć nawet kilka kilogramów w zaledwie kilka dni. My jednak zalecamy optymalne żywienie, ale w ciągu dnia warto sięgać po cytrusy, a w szczególności grejpfruty. Jeśli zjemy grejpfruta przed głównym posiłkiem, enzymy w nim zawarte oraz błonnik pokarmowy przyczynią się do zmniejszenia apetytu oraz zredukowania spożycia kalorii. Grejpfrut to zatem świetny sposób, by poczuć się nasyconym i uniknąć podjadania.

Co jeść, żeby schudnąć – pieprz kajeński

pieprz kajeński - Co jeść, żeby schudnąćPieprz kajeński to jedna z przypraw, którą znajdziemy w większości polskich kuchni. Oprócz niej wiele innych przypraw może przyczynić się do zrzucenia zbędnych kilogramów. Jednak to właśnie pieprz kajeński zasługuje na szczególną uwagę. Zawiera on kapsaicynę, która hamuje apetyt oraz przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.

Na pieprz kajeński powinny uważać jednak osoby wrażliwe, które nie są przyzwyczajone do smaku ostrych potraw. Przyprawa ma bardzo ostry charakterystyczny smak, dlatego nie będziemy w stanie spożyć jej zbyt dużo.

Popularność pieprzu cayenne na odchudzanie jest tak duża, że bardzo często jest składnikiem suplementów diety, które mają pomóc nam pozbyć się zbędnych kilogramów.

Co jeść, żeby schudnąć – awokado

awokadoAwokado wyróżnia się na tle innych owoców. Zawiera ono solidną dawkę zdrowych tłuszczów, które wspomagają utratę zbędnych kilogramów.

Na uwagę zasługuje zawarty w awokado kwas oleinowy, który znajdziemy również w oliwie z oliwek.

Kolejną zaletą awokado jest możliwość wykorzystania go na wiele sposobów. Kawałki owocu możemy dodawać np. do porannej owsianki. Awokado idealnie współgra z daniami słodkimi, jak i bardziej wytrawnymi. Miękki owoc jest również świetnym smarowidłem do kanapek, które możemy stosować zamiast masła.

Oleje

olejeSpożywanie oliwy z oliwek pomaga dostarczyć organizmowi zdrowych tłuszczów, ale także pozwala szybciej wywołać uczucie sytości. Pamiętajmy jednak, by nie używać oliwy do smażenia i stosować ją wyłącznie na zimno jako dodatek do sałatek czy składnik sosu winegret.

W naszym klimacie możemy spotkać się także z olejem pozyskiwanym z rzepaku. Za kilkanaście złotych nabędziemy litrową butelkę zimnotłoczonego oleju rzepakowego, który stanowi doskonałą alternatywę dla oliwy z oliwek. Olej rzepakowy charakteryzuje się najlepszym stosunkiem (2:1) występowania kwasów tłuszczowych omega-6 do kwasów omega-3.

Oliwę z oliwek oraz olej rzepakowy, podobnie jak awokado, możemy stosować jako zamiennik masła.

Produkty fermentowane – żeby schudnąć

Produkty fermentowaneProdukty fermentowane kojarzą nam się najczęściej z kiszoną kapustą oraz kiszonymi ogórkami. Podczas procesu fermentacji wykształcają się dobroczynne bakterie zwane probiotykami. Mają one wiele korzyści zdrowotnych np. podnoszą odporność orgazmu, poprawiają pracę jelit, eliminują wzdęcia oraz zaparcia, a także pomagają normalizować skład mikroflory biologicznej jelita oraz przyczyniają się do utraty zbędnych kilogramów.

Pamiętajmy jednak, że produkty fermentowane to nie tylko kiszona kapusta i ogórki. W prosty sposób możemy przygotować własne domowe kiszonki wykorzystując do tego np. rzodkiewkę, marchew, kalafiora, brokuła czy buraki. Ilość kombinacji jest ogromna.

Produkty fermentowane to także jogurty, dlatego dla nich również warto znaleźć miejsce w diecie.

Co jeść, żeby schudnąć?

Proces odchudzania powinie składać się ze zdrowej zbilansowanej diety oraz aktywności fizycznej. Te dwa elementy poprowadzą nas do celu oraz sprawią, że na stałe wypracujemy sobie zdrowe nawyki, które uchronią nas przed ponownym przybraniem na wadze.

Jeżeli na stałe włączymy do diety wymienione w artykule 15 produktów, z pewnością szybko zrzucimy zbędne kilogramy i będziemy mogli cieszyć się szczupłą sylwetką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *