Dlaczego warto jeść smalec z gęsi?

Smalec z gęsi należy do tego rodzaju tłuszczów, który kojarzy nam się głównie z kulinariami. Jednak jego właściwości sprawiają, że znajduje on zastosowanie również jako środek na choroby układu oddechowego, a nawet jako kosmetyk pozwalający zredukować objawy starzenia się skóry. Jest to bez wątpienia produkt godny uwagi, co już dawno temu docenili chociażby Francuzi, gdzie smalec z gęsi traktowany był jako produkt ekskluzywny i zarezerwowany wyłącznie dla arystokracji. Dziś każdy może wykorzystać dobroczynne działanie smalcu z gęsi. Dlaczego zatem warto go jeść?

Jak produkowany jest smalec z gęsi?

Smalec z gęsi obecny na sklepowych półkach produkowany jest w podobny sposób, jak smalec, który można otrzymać domowymi metodami. Podczas pieczenia gęsi w piekarniku zauważymy, że wytapia się niej spora ilość tłuszczu. Można go zebrać do czystego słoika i przechowywać w lodówce nawet do trzech miesięcy.

Jeżeli chodzi o produkty dostępne w sklepach, większość z nich pochodzi z krajów Unii Europejskiej, w tym z Polski, która obok Francji i Węgier jest jednym z głównym producentów smalcu z gęsi.

Własnego wyrobu smalec najlepiej przechowywać w lodówce przez maksimum 2 lub 3 miesiące. Tłuszcz ten przechowywany w lodówce przyjmuje postać stałą, natomiast w temperaturze pokojowej rozpuszcza się.

Za sprawą wysokiej temperatury dymienia, smalec z gęsie nadaje się on idealnie do gotowania, smażenia lub pieczenia potraw w wysokich temperaturach.

stado gęsi

Dlaczego warto sięgnąć po smalec z gęsi?

Smalec z gęsi gościł kiedyś wyłącznie na stołach francuskiej arystokracji. Dziś każdy może pozwolić sobie na ten luksus i sięgnąć po ten rodzaj tłuszczu. Stosując go do pieczenia czy smażenia, zauważymy, że poprawia on smak potraw. Jednak to nie jedyna zaleta smalcu z gęsi. Warto po niego sięgać przede wszystkim dlatego iż jest on najzdrowszym ze wszystkich dostępnych tłuszczów zwierzęcych. Zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.

Tłuszcz z gęsi jest dobrym źródłem energii, ponieważ 1 gram dostarczy nam 9 kalorii. Zawiera on witaminy: A, D, E, które przyczyniają się do prawidłowego rozwoju organizmu. Smalec z gęsi bogaty jest także w dobroczynne kwasy tłuszczowe wspierające funkcje organizmu.

Uważa się, że tłuszcze pochodzenia zwierzęcego nie są zdrowe, jednak smalec z gęsi jest znacznie lepszym rozwiązaniem do codziennego stosowania niż masło czy smalec, które w 100 g zawierają więcej kwasów nienasyconych od tłuszczu pozyskiwanego z gęsi.

Ponadto smalec z gęsi bogaty jest w kwas oleinowy, który może przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.

Smalec gęsi – remedium na przeziębienie

Smalec z gęsi – o czym już wcześniej wspomnieliśmy – może być wykorzystywany do leczenia przeziębienia. Wystarczy do szklanki z ciepłym mlekiem dodać nieco miodu oraz smalcu z gęsi, wymieszać aż całość się rozpuści, a następnie wypić. Napój ten dzięki właściwościom rozgrzewającym jest doskonałym sposobem na skrócenie okresu trwania przeziębienia. Ponadto rozgrzewające działaniu gęsiego smalcu może być również wykorzystywane od zewnątrz. W tym celu wystarczy jedynie natrzeć tłuszczem klatkę piersiową chorego. Pozwoli to zredukować uciążliwy kaszel.

Na co jeszcze pomoże smalec z gęsi?

Produkt okazuje się być pomocny nie tylko na choroby dróg oddechowych. Wykazuje on skuteczność również w chorobach reumatycznych. Wcierany w bolące miejsca lub stosowany w formie okładów, zmniejsza dolegliwości bólowe. Wiele osób stosuje go w przypadku bólu kolan, pleców oraz mięśni. W tym celu smalec z gęsi należy zmieszać z olejkiem rycynowym oraz olejkiem eterycznym o przyjemnym zapachu i nadającym się do masażu. W ten sposób otrzymamy naturalny środek pozwalający uśmierzyć bolące miejsca. Pamiętajmy, że mikstura ta przeznaczona jest wyłącznie do stosowania zewnętrznego.

Kto by pomyślał, że smalec z gęsi może mieć również zastosowanie jako naturalny środek na zmarszczki? Okazuje się jednak, że ma on właściwości natłuszczające oraz regeneracyjne, dzięki może spłycać powstałe zmarszczki oraz poprawiać kondycję skóry. Aby przygotować taką miksturę musimy wymieszać smalec z gęsi z dowolnym olejkiem (1:1). Jeżeli planujemy stosować tłuszcz na twarz, powinniśmy wybierać oleje niezapychające, by uniknąć powstawania wykwitów na skórze. Smalec z gęsi w towarzystwie innego oleju pozwoli utrzymać skórę gładką i sprężystą. Dodatkowo zmniejszy widoczność zmarszczek, zregeneruje podrażnienia, zaczerwienienia oraz natłuści suche miejsca.

Smalec z gęsi znajdzie również zastosowanie w leczeniu ran i oparzeń. Niektórzy uważają nawet, że połączenie tłuszczu z majerankiem pozwala poprawić funkcje seksualne.

Pamiętajmy jednak, że wszechstronne możliwości wykorzystania smalcu z gęsi wywodzą się z medycyny ludowej. Informacje o skuteczności gęsiego tłuszczu w leczeniu konkretnych dolegliwości przekazywane są z pokolenia na pokolenie i nie ma żadnych badań, które stanowiłyby niezbity dowód na skuteczność smalcu z gęsi. W związku z tym, należy go stosować wyłącznie wspomagająco, a nie jako jedyną formę leczenia. Przed zastosowaniem jakiejkolwiek terapii zalecamy kontakt z lekarzem.

Smalec z gęsi a cholesterol

Powszechnie uznaje się, że smalec znajduje zastosowanie w obniżeniu poziomu złego cholesterolu, choć żadne badania naukowe w tym zakresie nie zostały przeprowadzone. Niemniej jednak smalec z gęsi obfituje w korzystne dla zdrowia jednonienasycone oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Z kolei zmniejszona zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych znajdujących się w gęsi, pozwala nam sądzić, iż tłuszcz z niej pozyskiwany jest znacznie zdrowszy on innych tłuszczów np. masła czy typowego smalcu. Dietetycy zalecają jednak, by po mięso gęsi sięgać jedynie okazjonalnie, podobnie jak po smalec z niego wytopiony.

Jak zrobić smalec z gęsi – krok po kroku

Wykonanie własnego smalcu z gęsi nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Z pewnością każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem w domowych warunkach.

Wykonanie:

  1. Wycinamy tłuszcz znajdujący się pomiędzy mięsem a skórą gęsi.
  2. W garnku podgrzewamy niewielką ilość wody.
  3. Następnie dodajemy do niej kawałki skóry z tłuszczem i pozwalamy wodzie całkowicie odparować.
  4. Tłuszcz podgrzewamy na niewielkim ogniu do momentu jego całkowitego wytopienia.
  5. Smak smalcu z gęsi możemy wzbogacić dodając do niego cebulę, jabłko oraz przyprawy – sól, pieprz czarny oraz majeranek.

Oczywiście smalec możemy przygotować również drugim alternatywnym sposobem. Podczas pieczenia gęsi, tłuszcz sam będzie się wytapiał i osadzał się na dnie naczynia, w którym znajduje się gęś. Po upieczeniu mięsa wystarczy jedynie zabrać cały tłuszcz do sterylnego słoika, ostudzić i w takiej formie przechowywać w lodówce przez okres nie dłuższy niż 3 miesiące.

Smalec z gęsi – jak go wykorzystać?

Kiedy posiadamy już smalec z gęsi, powinniśmy umieć odpowiednio go wykorzystać. Przede wszystkim będzie on doskonałym dodatkiem do kanapek. W towarzystwie świeżego pieczywa oraz ogórków kiszonych sprawdzi się jako przystawka.

Brytyjczycy wykorzystują smalec z gęsi do pieczenia ziemniaków. Nada się on zarówno do przygotowania popularnych talarków czy łódeczek, jak również ziemniaków pieczonych w całości i podawanych z dodatkami tzw. baking potatoes. Smalec z gęsi można wykorzystać również jako dodatek do purée zamiast masła.

smalec na kanapkach z ogórkiem

Ponadto na smalcu z gęsi możemy przygotowywać wiele innych potraw, które wymagają smażenia czy pieczenia np. jajecznica, omlet, tosty czy dania z warzywami na patelni. Możliwości jest naprawdę wiele. Pamiętajmy jednak, by smalec z gęsi nie był jedynym tłuszczem, który stosujemy w kuchni. Smalec z gęsi z pewnością nie sprawdzi się jako dodatek do sałatek. Tu powinniśmy zastosować oliwę z oliwek lub zimnotłoczony olej rzepakowy.

Smalec z gęsi – gdzie kupić?

Jeżeli nie potrafimy przygotować smalcu z gęsi samodzielnie lub nie mamy do tego warunków, możemy zaopatrzyć się tłuszcz kupując go w sklepie. Znajdziemy go większości marketów, ale warto wybierać produkty od renomowanych producentów. Za opakowanie 500 ml smalcu z gęsi zapłacimy od 15 do 20 zł. Większe słoiki to wydatek rzędu 30 zł. Warto przemyśleć zakup smalcu poprzez Internet, gdzie znajdziemy wysokiej jakości produkty w najniższych cenach. Jeżeli jednak do tej pory nie mieliśmy styczności ze smalcem z gęsi, warto przemyśleć zakup mniejszego opakowania na spróbowanie.

Podsumowanie – dlaczego warto jeść smalec?

Choć nie istnieją badania potwierdzające dobroczynny wpływ smalcu z gęsi na zdrowie człowieka, pozytywne opinie na temat tego tłuszczu docierają do nas z wielu miejsc. Zwolennicy naturalnych metod leczniczych polecają ten tłuszcz na wiele różnych dolegliwości. Znajdzie on zastosowanie w leczeniu kataru, kaszlu, gorączki, zapalenia oskrzeli czy bólów mięśni oraz stawów. Ponadto smalec z gęsi może być także stosowany na oparzenia oraz rany. Według wielu opinii, znajduje on również zastosowanie jako środek podnoszący libido.

Wpływ smalcu z gęsi na poziom cholesterolu również nie został udowodniony. Mimo to, dzięki obecności jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wiele osób uznaje, że tłuszcz pozyskany z gęsi jest znacznie zdrowszy od innych tłuszczów, po które sięgamy na co dzień. Pamiętajmy jednak, że dieta nie powinna opierać się na tylko jednym składniku, dlatego po gęsinę oraz smalec z gęsi powinniśmy sięgać okazjonalnie. Jeżeli chcemy wspomóc zdrowie, warto stosować dietę zbilansowaną bogatą w białko, węglowodany oraz zdrowe tłuszcze. Oczywiście włączenie do takiej diety smalcu z gęsi i sięganie po niego od czasu do czasu może mieć korzystne działanie dla organizmu. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości należy skontaktować się z lekarzem.

Co ważne, tłuszcz z gęsi jesteśmy w stanie przygotować samodzielnie. Nie jest to szczególnie trudne zadanie. Niemniej jednak w internecie znajdziemy wiele ofert sprzedaży smalcu z gęsi w atrakcyjnych cenach. Warto wybierać produkty dostarczane od znanych i cenionych producentów.

Pamiętajmy, że spożywanie smalcu z gęsi może mieć korzystny wpływ na zdrowie, ale sięgajmy po niego z umiarem. Warto mieć na względzie mądre przysłowie, że „co za dużo, to niezdrowo”.

One thought on “Dlaczego warto jeść smalec z gęsi?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *