Jagody Goji – naturalny składnik posiadający niesamowite właściwości odżywcze!

Jagody goji znane są medycynie chińskiej od tysięcy lat i to głównie w krajach Azji najbardziej docenia się ich zalety. Kilkanaście lat temu świat obiegła wieść o niesamowitych właściwościach tych małych himalajskich owoców. Postanowiono dokładniej sprawdzić ich działanie i okazało się, że jagody goji to bomba witaminowa pozwalająca zachować zdrowie, dobre samopoczucie, witalność oraz długowieczność. 

Jednak czy jagody goji rzeczywiście są tak skuteczne, jak zapewniają nas dystrybutorzy? Czy można je jeść bez obawy o wystąpienie efektów ubocznych? Zanim sięgniemy po jagody goji, warto sprawdzić, jaką tajemnicę w sobie skrywają. Zapraszamy do przeczytania naszej recenzji.

Jagody goji – co to jest?

Jagody Goji przywędrowały do Europy z Azji. Te małe niepozorne owoce rosną na drzewach Lycium barbarum oraz Lycium chinense. Owoce z obu gatunków drzew są niezwykle cenione w kuchni azjatyckiej. Jednak goji wykorzystywane są także w medycynie ludowej mieszańców Chin, Tajwanu, Korei oraz Japonii. W Europie natomiast jagody goji uchodzą za egzotyczny przysmak.

Od kilkunastu lat na skutek zmieniających się trendów oraz zwiększonego zainteresowania zdrową żywnością, zaczęto sprowadzać jagody również do Europy i USA. Wokół owoców wyrosło sporo mitów, a wiele informacji na temat zalet tych owoców nie jest do końca potwierdzonych. Niemniej jednak jagody te z pewnością zasługują na uwagę oraz warto je uwzględnić w codziennym menu.

Jedno jest pewne – świat oszalał na punkcie jagód goji! Znajdziemy je w wielu przekąskach, batonikach, w mieszankach herbat, czy jako dodatek do jogurtów. Wykorzystywane są również do produkcji soków oraz suplementów diety, które według ich producentów, mają za zadanie wspierać redukcję masy ciała.

Jagody goji zawierają niewiele kalorii, pozbawione są tłuszczu oraz stanowią cenne źródło błonnika, witamin i minerałów oraz przeciwutleniaczy. Korzyści, jakie płyną ze stosowania jagód goji mogą być ogromne. Wspomagają one walkę z chorobami, wspierają kontrolę masy ciała, poprawiają proces trawienia oraz mogą poskromić niekontrolowany apetyt.

Chcąc wykorzystać wszystkie walory zdrowotne jagód goji mamy do dyspozycji owoce w formie suszonej, sproszkowanej lub formie soku. Różne formy dostępności sprawiają, że możemy wykorzystać moc tych owoców na wiele różnych sposobów. Goji doskonale łączą się z daniami na słodko, jak i w formie bardziej wytrawnej np. w towarzystwie mięsa. Same jagody mają smak słodko-kwaśny.

Jagody goji zostały okrzyknięte mianem „super-food” czyli super-żywności, która charakteryzuje się niezwykłymi właściwościami wspierającymi ogólną kondycję zdrowotną organizmu.

jagody goji na zdjęciu

Jagody Goji – składniki odżywcze

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, jagody goji są bogatym źródłem błonnika, witamin, minerałów, oraz przeciwutleniaczy. Ilość składników odżywczych może się różnić w zależności od formy jagód, po jaką sięgniemy. Niezależnie jednak, czy wybierzemy owoce suszone, proszek czy kapsułki, znajdziemy w nich sporą dawkę błonnika, węglowodany, białko, witaminę A, witaminy: B2, C oraz witaminę D. Ponadto goji są źródłem selenu, potasu, żelaza oraz wapnia. Spożywając jagody dostarczamy organizmowi solidną dawkę aminokwasów, których jest aż 18, w tym 11 niezbędnych! Co więcej, sięgając po goji zapewnimy sobie również podaż nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak kwas linolowy oraz kwas alfa-linolowy.

Spora ilość składników odżywczych zawartych w jagodach goji niewątpliwie wyjaśnia, dlaczego zaliczono je do super-foods. Co więcej, ciężko znaleźć drugi taki owoc, którego spożywanie dostarcza tak dużą ilość aminokwasów. Kolejną zaletą jest fakt, że jagody można dodawać niemalże do każdego posiłku. Suszone owoce są małe i można je zabrać do szkoły, pracy czy w podróż, w związku z czym dostęp do jagód można mieć w każdym miejscu i o każdym czasie.

Jagody goji na odchudzanie

Jagody goji są doskonałym źródłem błonnika, dzięki któremu trawienie przebiega znacznie efektywniej. Dodanie tych małych niepozornych owoców do posiłku gwarantuje uczucie sytości, sporą dawkę energii oraz lepszy metabolizm. A to czynniki, które mają istotny wpływ na utrzymanie szczupłej sylwetki. Jagody goji są niskokaloryczne, beztłuszczowe oraz mogą stanowić alternatywę dla innych suszonych owoców, które często niestety zawierają spore ilości cukru.

konjac na odchudzanie

Owoce goji przyczyniają się do poprawy ogólnej kondycji zdrowotnej organizmu. Wspomagają proces usuwania ubocznych produktów przemiany materii, złogów jelitowych oraz niestrawionych resztek pokarmu. Owoce te nazywane są często bombą witaminową z uwagi na zawartą w nich ogromną ilości składników odżywczych oraz przeciwutleniaczy. Włączenie jagód goji do codziennego jadłospisu pomoże przyspieszyć tempo metabolizmu i w konsekwencji spowoduje spadek wagi.

Jagody goji w trosce o zdrowie oczu

Obiecująco wyglądają dotychczasowe badania w zakresie wpływu jagód goji na zdrowie oczu. Z wiekiem dochodzi do zwyrodnienia plamki żółtej, co wiąże się z pogorszeniem widzenia. Owoce goji mogą poprawić funkcje oczu dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, a w szczególności zeaksantyny. Ten organiczny związek chemiczny przeciwdziała uszkodzeniom oczu powodowanym przez promienie UV, wpływ stresu oksydacyjnego oraz działanie wolnych rodników.

Badanie z zakresu wpływu jagód goji na zdrowie oczu, pokazuje, że codzienne spożywanie soku z tych owoców przez 90 dni podnosi stężenie zeaksantyny oraz innych antyoksydantów w osoczu, co pozwala chronić oczy przed działaniem stresu oksydacyjnego, który może prowadzić do uszkodzeń plamki żółtej.

Pozytywnie jawią się również wyniki badań przeprowadzonych przez amerykańskie czasopismo Drug Design, Development nad Therpy. Wynika z nich, że regularne spożywanie jagód goji przyczynia się do ochrony siatkówki przeciwdziałając wystąpieniu jaskry.

Jagody goji na lepszą odporność

Solidna dawka przeciwutleniaczy zawartych w jagodach goji przyczynia się do wzmocnienia odporności oraz zneutralizowania działania wolnych rodników. Wysoka zawartość witaminy A oraz witaminy C sprawia, że regularne spożywanie jagód pozwala budować wysoką odporność organizmu oraz hamuje działanie wirusów i bakterii odpowiedzialnych za występowanie przeziębienia oraz innych schorzeń.

Inne badania pokazują również, że jagody goji mogą zwiększyć skuteczność szczepień przeciwko wirusowi grypy. Należy jednak pamiętać, żeby jagody nie mogą stanowić terapii zastępczej przeciwko grypie.

jagody goji

Jagody goji jako element profilaktyki antynowotworowej

Przeciwutleniacze występujące w jagodach goji – zeaksantyna, karotenoidy oraz witamina C wspomagają zwalczanie komórek nowotworowych. Hamują rozwój stanów zapalnych, zmniejszają guza oraz wspierają wydalanie z organizmu szkodliwych substancji.

Jagody goji na kondycja skóry

Zawartość bata-karotenu w jagodach goji powoduje, iż mają one pozytywny wpływ na kondycję skóry.

Spożywanie jagód goji lub picie soku powstałego na bazie owoców, sprawia iż dostarczamy organizmowi wysoką dawkę antyoksydantów, których zadaniem jest ochrona skóry przed działaniem wolnych rodników. Ponadto sok z jagód pozwala chronić skórę przed nowotworami oraz innymi chorobami u osób, które posiadają skórę wrażliwą na światło.

Beta-karoten obecny w jagodach goji to częsty składnik kremów przeznaczonych do pielęgnacji skóry. Składnik ten poprawia kondycję skóry, eliminuje podrażnienia oraz skutki działania promieni słonecznych, a także hamuje proces starzenia.

Jagody goji a cukrzyca

Jagody goji pozwalają kontrolować proces uwalniania cukru do krwi. Badania przeprowadzone w tym zakresie pokazały, iż spożywanie jagód pozwala zrównoważyć poziom insuliny oraz glukozy we krwi. To samo badanie udowodniło, że osoby borykające się z cukrzycą typu 2 zanotowały podwyższenie poziomu dobrego cholesterolu (HDL).


Chcesz poznać inne super-foods? Zajrzyj do działu zdrowa żywność.


Jagody goji na poprawę nastroju i bezsenność

Wyniki badań przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców są dowodem na to, że wypijanie soku z jagód goji pozwala zwiększyć energię, poprawić nastrój oraz wesprzeć funkcjonowanie układu pokarmowego.

W badaniu tym uczestnicy zostali podzieleni na dwie grupy. Uczestnicy z pierwszej grupy przez okres dwóch tygodni wypijali 120 mililitrów soku z goji, natomiast uczestnicy z drugiej grupy wypijali napój placebo.

Osoby czuwające nad prawidłowym przebiegiem badań codziennie dokonywały pomiarów każdego uczestnika (masa ciała, ciśnienie krwi). W trakcie badań uczestnicy wypełniali także kwestionariusze dotyczące swojego samopoczucia. Po wnikliwej analizie danych, stwierdzono że uczestnicy przyjmujący sok z jagód goji odnotowali znacznie większy przypływ energii oraz poprawę koncentracji. Dodatkowo poprawie uległy wyniki sportowe oraz zdolności intelektualne. Co więcej, wypijanie soku z jagód goji pomogło uczestnikom podnieść jakość snu oraz przyniosło stan relaksacji. W trakcie badań nie stwierdzono żadnych efektów ubocznych związanych ze spożywaniem soku z jagód goji.

Jagody goji na wątrobę

Badania przeprowadzone na zwierzętach pokazały, że jagody goji wspierają zdrowie wątroby oraz przeciwdziałają postępowi alkoholowego stłuszczenia wątroby. Dodatkowo wykazano, iż wyciąg z owoców może hamować rozwój guza nowotworowego w obrębie wątroby.

Jagody goji na poprawę męskości

Jedno z przeprowadzonych badań pokazało, że jagody goji mają pozytywny wpływ na płodność. Okazało się bowiem, że spożywanie owoców goji skraca czas potrzebny do osiągnięcia erekcji, podnosi wytrzymałość seksualną oraz stymuluje produkcję męskiego hormonu – testosteronu. Specjaliści od medycyny ludowej krajów Azji od dawien dawna polecają goji jako naturalny środek na zwiększenie produkcji spermy oraz ruchliwości plemników.

Przeciwwskazania do stosowania jagód goji

Mimo, że wielu producentów zapewnia o wysokiej skuteczności jagód goji i braku efektów ubocznych, należy wiedzieć, że istnieją pewne przeciwwskazania, które warto mieć na uwadze zanim sięgniemy po jagody goji.

Kto nie powinien stosować jagód goji?

  • Osoby, które mają niski poziom cukru we krwi.
  • Osoby mające niskie lub wysokie ciśnienie krwi.
  • Kobiety w ciąży oraz matki karmiące piersią.
  • Osoby mające nadwrażliwość na owoce goji.

Jeżeli mamy wątpliwości, czy możemy stosować jagody goji, wówczas powinniśmy poprosić o radę lekarza, który zdecyduje czy stosowanie jagód jest uzasadnione i nie wywoła efektów ubocznych.

Przepisy z jagodami Goji

Wiemy już, jak wiele korzyści dla zdrowia niesie za sobą spożywanie jagód goji, dlatego warto zastanowić, jak można je wykorzystać. W sieci znajdziemy wiele przepisów, dzięki którym będziemy mogli przygotować oryginalne dania z dodatkiem tego azjatyckiego przysmaku.

Idealnie pasują do owsianki, koktajli owocowych, jogurtu, domowych wypieków, sosów, sałatek, czy deserów. Suszone jagody możesz potraktować jak zwykłą przekąskę. Wystarczy, że weźmiemy garść goji i będziemy się nimi zajadać. Z pewnością takie rozwiązanie jest o wiele bardziej zdrowsze niż sięganie po kolejnego batonika czy cukierka.

jagody goji przepis

Jak stosować jagody Goji?

Sięgając po jagody goji musimy pamiętać, iż możemy je stosować w formie świeżych  lub suszonych owoców, w formie proszku oraz soku lub napoju. Niektóre źródła podają, iż goji stosowane w formie świeżo zerwanych owoców mogą doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Nie są to jednak informacje potwierdzone żadnymi badaniami. W naszej szerokości geograficznej trudno jednak trafić na świeże owoce, dlatego częściej wybieramy suplementy diety. Ich stosowanie przez okres np. 3 miesięcy nie powoduje wystąpienia efektów ubocznych, jednak osoby zamierzające wypróbować suplement, w pierwszej kolejności powinny zasięgnąć porady lekarskiej.

Niektóre osoby uważają, że suszone jagody goji są niesmaczne. Takim osobom zaleca się przyjmowanie goji w formie kapsułek lub tabletek, by mogły skorzystać z dobroczynnych właściwości jagód bez narażania kubków smakowych na obcowanie z nietypowym smakiem goji.

Jagody goji – gdzie kupić?

Jeżeli planujemy sięgnąć po jagody goji, powinniśmy udać się do sklepu ze zdrową żywnością. Znajdziemy tam największy wybór produktów, które zawierają w składzie jagody goji. Przede wszystkim będą to suszone owoce, batoniki, granola, jogurty oraz soki. Decydując się na zakup któregoś z wymienionych produktów, warto sprawdzić, czy dodatkowo nie zawierają one dodatku cukru i syropu glukozowo-fruktozowego, czyli składników, które nie będą sprzyjać utrzymaniu szczupłej sylwetki. Wybierajmy jedynie jagody goji od znanych i cenionych producentów, którzy dbają o najwyższą jakość surowca.

Zarówno suszone jagody goji, w formie soku, jak również w formie kapsułek to koszt od kilku do nawet kilkudziesięciu euro. Jagody goji formie suplementów diety często zakupimy również w aptekach.

Podsumowanie – czy warto sięgnąć po jagody goji?

Często decydując się na rozpoczęcie życia w zgodzie z naturą, sięgamy po super-żywność, do jakiej niewątpliwie możemy zaliczyć jagody goji. Te małe i niepozorne owoce wykazują wiele cennych właściwości. Przede wszystkim wspomogą walkę z nadmiarem kilogramów. Zawarty w nich błonnik potrafi zmniejszyć apetyt, zapewnia uczucie sytości na dłużej oraz wspomaga proces oczyszczania organizmu. Wysoka zawartość witamin i minerałów wpłynie na poprawę ogólnej kondycji zdrowotnej oraz przyniesie dobre samopoczucie. Jagody goji mają również swój wkład w poprawę zdrowia oczu, poprawiają odporność, wpływają na kondycję skóry oraz podnoszą jakość snu. Ilość zalet jest ogromna, ale kiedy już sięgniemy po goji, nie zapominajmy, że istnieją również inne naturalny produkty, które zasługują na uwagę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *